Skip to content

Programme

This site is under construction, please note that details may change.

Time
Session
Duration
Cost
8:30 AM
  • Ko te ara takutai a Kāpiti – the coastal path of Kāpiti

    Bus tour and talks - Mahara, Otaki, Foxton (TANS)

    7.5 hours
    $80.00
  • Art in the 'Burbs

    Bus tour to Pataka, Dowse, Expressions

    7.5 hours
    $80.00
9:00 AM
  • Advocacy in the Halls of Power

    A workshop on effective advocacy, which will be held within the Parliamentary precinct. Feel the vibe and spread our positive messages.

    3 hours
    $30.00
  • Wellington Innovation (Service providers showcase)

    A self-guided walking tour to some of Wellington's innovative creative agencies

    3 hours
    $30.00
  • R & R - Retail and Revenue (Masterclass)

    Masterclass in museum and gallery retail and revenue generation.

    3 hours
    $30.00
  • WAI262 & Natural Science Collection management

    (workshop)
    Natural history collections have an important role as research infrastructure that underpins our understanding of biodiversity responses to changing natural environments. This workshop will focus on the role of Natural History collections and data in relation to Treaty of Waitangi and Nagoya obligations and explore the developing practical frameworks and policies in support of these initiatives.

    7 hours
    $60.00
  • NDFx - Digital Dilemmas

    (workshop/barcamp), NDF-style

    3 hours
    $30.00
  • Facilities Factors

    (workshop/masterclass) The nuts and bolts of running a museum operation sustainably.

     

    3 hours
    $30.00
  • Network Meeting (Pasifika)

    An opportunity to make connections among Pasifika and museums and galleries with Pacific collections.

    3 hours
    $30.00
  • MEANZ Educators Network Workshop

    Full-day workshop for museum and gallery educators

    7 hours
    $60.00
1:00 PM
  • LGBTQI+ Network

    An opportunity to explore the establishment of a diversity network for museums and galleries

    3 hours
    $30.00
  • Repatriation Research Network Hui

    An opportunity for everyone involved or interested in repatriation to network and share ideas pre-conference.

    3 hours
    $30.00
  • Network Meeting (TENNZ)

    Touring exhibitions Network meeting and marketplace

    3 hours
    $30.00
  • Clean & Green?

    Sustainability Workshop - with a visit to Zealandia.

    3 hours
    $30.00
  • Target = Audience

    Workshop session on all aspects of visitor engagement

    3 hours
    $30.00
  • Network Meeting (LGBTQIA+)
    3 hours
4:30 PM
  • Pōwhiri

    Assemble at 4.15pm

    1.5 hours
6:00 PM
  • ServiceIQ NZ Museum Awards 2019

    Celebrate this year's outstanding museum and gallery achivements. Free for MA19 delegates and guests, please ensure you include in your registration.

    2 hours
Time
Session
Duration
Cost
7:00 AM
  • Breakfast (Cultural Women's Leadership)

    Cultural Women's Leadership Breakfast sponsored by Collections and Research Directorate, Te Papa

    (Limited to 100)

    1.75 hours
9:00 AM
  • Plenary - "Ko Aotearoa Tēnei"
    40 mins
9:40 AM
  • Plenary - Repatriation Panel

    Mending Relationships, Building Futures through Repatriation

    Following on from the previous year this panel will discuss the importance of building meaningful relationships with iwi as part of the repatriation of ancestral remains. The panel is made up of museum and iwi representatives who have successfully engaged.

    Amber Aranui

    1 hour
10:40 AM
  • Kai Timotimo
    40 mins
11:20 AM
  • Education

    Claire Lanyon – “Are we there yet? Listen to the students of Aotearoa” 

    Esther McNaughton – “Lighting Fires on the Beach: Art Gallery Education as a Distinct Practice in Aotearoa NZ”

    Tara Fagan and Monika Kern – “Raranga Matihiko | Weaving Digital Futures”

    Claire Lanyon

    Claire Lanyon began her career in education as a teacher specialising in history.  At... More

    Tara Fagan

    Esther McNaughton

    Monika Kern

    An experienced teacher and PLD facilitator, Monika is the Education Manager for the Waitangi... More

    1.17 hours
  • Art, Encounter, Influence

    Sarah McClintock – “Pale History”

    Caitlin Timmer-Arends – “Women and X-Marks: untold stories from New Zealand’s first Mission”

    Sarah McClintock

    Sarah McClintock is the Curator and Collection Manager at The Suter Art Gallery Te Aratoi o... More

    Caitlin Timmer-Arends

    In her time at Waitangi Treaty Grounds Caitlin has been the curator, collections coordinator,... More

    1.17 hours
  • Bicultural museums? Kaikoura & Tairawhiti

    Te Awhina Rangimarie Arahanga - "No Maori Gallery - Getting It Wrong While Trying To Get It Right" 

    Eloise Wallace – "New Zealand's first bicultural museum? -a look back at Tairawhiti's first museum in 1954" 

    Eloise Wallace

    Eloise Wallace is Director at Tairāwhiti Museum in Gisborne.  Eloise has an academic... More

    Te Awhina Rangimarie Arahanga

    Te Awhina Rangimarie Arahanga is a Museum Consultant specialising in design with Pearson &... More

    1.17 hours
  • Curatorial A: 21st century curators: definitions, roles, modes

    The first of 3 connected sessions; delegates can attend one or more or all three. They stand alone but attendees can work in them consecutively and cumulatively as a curatorial thread in the programme.

    These interactive sessions follow the successful curatorial workshop at MA18 in Christchurch. This first session repeats that earlier one for newcomers, and the other two will build on that first meeting

    Bronwyn Labrum

    Dr Bronwyn Labrum is Head of NZ and Pacific Culture at Te Papa, where she leads the history and... More

    1.17 hours
12:30 PM
  • Lunch & MA AGM

    Lunch will be served in a separate space for the Museums Aotearoa AGM.

    1.5 hours
2:00 PM
  • Curatorial B: Next steps: biculturalism, community engagement, co-development, shifting voice of authority, facilitator

    The second of three sessions designed to strengthen networks between curators and surface current issues and challenges in a supportive peer environment.

    Museums are in another phase of change, as are ways of working within and beyond them. What does this mean for curators? What does being a curator mean in a 21st century cultural organisation? What should a curator do? How should a curator work? How might curators work across and within their disciplines and collections?

    These facilitated, interactive sessions explore some of the key paths and possibilities for 21st century curators in an open and iterative way.

    Bronwyn Labrum

    Dr Bronwyn Labrum is Head of NZ and Pacific Culture at Te Papa, where she leads the history and... More

    1 hour
  • He Tohu & Ngā Taonga

    Stephanie Lash & Steve La Hood - “Collecting korero about the Treaty”

    Honiana Love & Sarah Davy – “Kaitiakitanga: He whakawhitinga korero, whakawhitinga whakairo – Kaitiakitanga: A dialogue”

    Sarah Davy

    Honiana Love

    Steve La Hood

    Stephanie Lash

    1 hour
  • Biculturalism, Te Tiriti and visitor experience

    Jacinta Beckwith – “Ko Aotearoa tēnei; ko tātou tenā!

    Jacinta Beckwith

    1 hour
3:00 PM
  • Kai timotimo
    20 mins
5:30 PM
  • Free Time
    1.5 hours
7:00 PM
  • Conference Dinner

    Dinner at Parliament's Banquet Hall hosted by Hon Grant Robertson, Associate Minister for Arts, Culture & Heritage. 

    (additional cost - please select in registration)

    3 hours
    $100.00
Time
Session
Duration
Cost
7:00 AM
  • Breakfast (Wellington Innovation Breakfast)

    (Limited to 100)

    1.75 hours
8:00 AM
  • Registration
    1 hour
9:00 AM
  • Te Taiao Walk-Through

    Explore the new Te Taiao - Nature exhibit and hear how it came about with Amos Mann and Richard Nichol

    Amos Mann

    Richard Nichol

    1 hour
  • Hinatore

    Inside insights into Te Papa's innovative learning lab with Jessie Robieson

    Jessie Robieson

    1 hour
  • Collections Insights

    details tbc

    1 hour
  • Te Papa's new conceptual master plan

    What, how and why with David Hebblethwaite & Puawai Cairns

    David Hebblethwaite

    Puawai Cairns

    1 hour
  • Telling tales in the stacks

    Te Aka Matua comes alive with stories - Martin Lewis 

    Martin Lewis

    Joanna Adkins

    1 hour
10:00 AM
  • Kai timotimo
    30 mins
10:30 AM
  • Plenary - Curating from Indigenous frameworks

    Curatorial Panel with international speakers facilitated by Karl Chitham

    Puawai Cairns

    Jamie Isaac

    Nici Cumpston

    Nina Tonga

    1 hour
11:30 AM
  • Curatorial C: Soft skills - influencing, strategising, managing up and out, resilience

    The third of three sessions designed to strengthen networks between curators and surface current issues and challenges in a supportive peer environment.

    Museums are in another phase of change, as are ways of working within and beyond them. What does this mean for curators? What does being a curator mean in a 21st century cultural organisation? What should a curator do? How should a curator work? How might curators work across and within their disciplines and collections?

    These facilitated, interactive sessions explore some of the key paths and possibilities for 21st century curators in an open and iterative way.

    (Lunch included)

    Bronwyn Labrum

    Dr Bronwyn Labrum is Head of NZ and Pacific Culture at Te Papa, where she leads the history and... More

    1.5 hours
  • Repatriation Workshop

    Workshop - “Developing a collaborative repatriation process: ideas, tools and processes”

    (Lunch included)

    Amber Aranui

    1.5 hours
  • Decolonising Museums - Training for museum professionals

    Panel chaired by Linda Tyler

    Linda Tyler

    1 hour
12:30 PM
  • Lunch
    1 hour
1:30 PM
  • Plenary - International exhibitions
    1 hour
2:30 PM
  • Plenary - Ko wai tatou?
    30 mins
3:00 PM
  • Poroaki/Closing
    30 mins
4:00 PM
  • Free time/Travel
    1 hour
5:00 PM
  • After Party / EMP Welcome

    Closing the MA19 conference, welcoming Emerging Museum Professionals for the EMP Huakina, winding down, networking (free for MA19 delegates - please make sure you register).

    3 hours